WelcomeToMyBlog!! EnjoyIt!!

23/11/2012

LATIHAN INTENSIF BAKAL KOMANDER (LIBK) UITM DUNGUN 2012

Dengan nama ALLAH yang maha pengasih lagi maha penyayang

'LIBK' memberi 1001 erti buat clah.. mcm2 kenangan tercipta.. ada yg phit, yg mnis, yg buruk,yg pilu, dan mcm2 lg.. smua tu mengajar clah utk jd lbh tbah,, kuat mental dan fizikal..
snang ckp, kenangan libk mmg xkan dilupakan.. sekali dalam hidup beb..!

clah nie jnis yg suka lsak2.. dlu, msa sklh rendah n menengah, mmg sntiasa aktif dalam ko..
tp, xpenah clah join kem or perkhemahan lbh dari seminggu.. tp libk nie 12 hari kowwwttt..
mmg risau giler bla tw yg kitaowg kna m'jalani latihan slama 12 hari kat UiTM Dungun.. huhuhu .. sblom bertolak tu,, hati clah mula berfikir, mampu ke clah tahan selama 12 hari kat sana nanti???hmmmmmm????

sblom kitaorg bertolak ke UiTM Dungun, kitaowg diberi latihan kat chendering dlu..
slma 3hari.. latihan mmg tough leerrr.. mcm2 bentuk denda diperkenalkan.. huhuhu
tp, yg anehnye, clah xrasa skit2 sgt.. klau sbelom2 nie,, buat fitness sikit pon dah rasa
skit2 urat saraf,, tp, utk kali nie, dah xrasa sgt.. mgkin dah terbiasa kot.. alhamdulillah la kan..kitaorg sume dilatih oleh komander2 pengiring..(k.qiba, k.farah, k.tinie, k.aina, k.arni,
k.izzah, k.sue, k.miera,k.rai) sume pompuan..komander laki semua pegi jambori..
oh yaa,, msa kitaowg cbuk buat training utk ke libk, komander senior plk cbuk training utk ke jambori kat UiTM Machang..so, sma2 cbuk laahh.. *clah pon terasa xsbar utk merasai pgalaman join jambori..hehehee..

utk keseluruhan, LIBK mmg best.. serius woooiii.. xmain2 pon.. ^_^
komander2 senior mmg baik.. ada yg sporting, yg grang pon ada gak.. tp, clah xnak la
inform kat cnie siapa gerangan nyer tu.. tkt nanti dia terbaca blog clah nie,, x ke naye nanti??
hahaha..

latihan kt dungun mmg memenatkan.. masa???? mmg padt giler.. huh!! kebanyakkan masa,
kitaorg mmg xpenah nk tepati msa.. tp, bkn smua laa.. 2 3 org jer yg lwt,
tp, disebabkan kitaorg adk-beradik, semua kena laa.. kena apa????
haa,, klau korang nk tw, kitaowg sntiasa didenda.. "korang lewat 30saat, korang hutang aku"!! 

hutang???? ape benda tu?????
hahahaha.. hutang tu sejenis mkanan tw,, soddaapp!!! kah.. kah.. kah.. gurau jerr.. hutang tu mcm denda laa.. komander sntiasa menuturkan ayt tuu.. klau xdgr shari,, mmg xsah laa.. hari2 akn dgr ayt tuuu... huhuu

utk mkluman smua, dlm 1 hari kitaowg ada hutang wjib tw,, hutang yg wjib dibyar..
100 front support, 100 PT10, dan 50 squad jump.. korang mesti xtau ape bende nyer tu kan??? korang nk tw ke??? join la komander.. hehehe
utk permulaan tu, mmg ssh nk sempurnakan hutang wjib tu tp, bila dah msk hari ke-6 dan seterusnya, terasa lbh mudah.. alahh,, kacang je tuuu.. hehehe

clah nk citer lebih2 pon dah xberapa nk igt dahh kejadian2 yg menarik.. *eh.. eh.. td kta
kenangan libk xkan dilupakan???? ish.. ish.. ape nie asilah???

okay2, sepanjang latihan tu, kitaorg dibahagikan kpd 3 platun.. sbb kekuatan kitaowg xbyk..
98 org je.. 40 chendering dan selebihnye bk dungun..mula2 tu 1oo lebih tp, ada yg trik diri..
alhamdulillah, bkn bk chendering.. kitaorang sntiasa ingat kata2 cik daus,
"sy nak korang pegi 40 dan blik 40".. syukur, dpt smpurnakan arahan tu.. arahan ke??? hehehe..


clah dpt group 2 bersama qila,nad,tiha,lina,miza,alif,ahmad,lina chan,kak yusma..
tu je bk chendering ase nyerr.. dan jurulatih kitaowg adlah cikgu sulaiman.. mmg baik giler.. klakar plak tu.. dan,, ahmad adalah ank murid kesayangannya.. dia sndri yg ckp tw.. huhu.. clah hepi sgt2 dpt join group nie.. mmg group yg giler2.. dan yg plg penting, cikgu sulaiman selalu bagi kitaowg rehat..cikgu sulaiman mmg baik,, time hujan, dia xkan teruskan kwad, mesti dia akn bg kitaowg berteduh.. tp, klau latihan bersama komander, nk berteduh????? mmg x laaahhh..

clah rasa, dalam rmai2 bk chendering nie, clah plg terserlah kehitaman wjah.. hahaha..
kulit clah mmg cpt hangus,, mmg buruk.. hmmmm... tp, xpe2, nanti guna garnier yeerrr???
hahaha.. sedih sgt bila blk umah,, ma clah gelakkan clah.. uhuhuhu..sdih2..

kt libk tu ada latihan bertulis tw,, mcm exam laa.. dan utk bk chendering, markah
tertinggi adalah clah dan ahmad.. then dpt anugerah akademik terbaik.. hebat x??? x pon..
hahaha.. lps tu ada jgk anugerah ic platun terbaik, kawad kaki terbaik dan keseluruhan terbaik.. ic platun terbaik tu aisha yg dpt.. utk kwad kaki terbaik loqman dan keseluruhan terbaik khan yg dpt..jd, utk chendering 5 org la yg dpat anugerah.. dungun pon lima org gak..
yg lain tu bkn x terbaik tp, dah bkn rezeki kan,, bg clah, smua terbaik doe... klau x,
xkan blh terpilih utk join libk nie kn..hmmm...

antara saat yg clah xbleh lupa adalah time fitness bersama komander bad.. hari tu ada clah tulis dlm diari.. oh yaaa,, kitaorg ada diari tw,, tiap2 mlm,
sorang wjib tulis diari utk xtvt sepanjang hari..clah ada la tulis utk 1 hari tu..
ok,, back to the point,, masa wat fitness tu,, kitaorg kena nyanyi lagu negaraku,
uitm dihatiku dan darah kesatria smbil2 'knuckle'.. skit giler tgn clah msa tu.. tp, clah
gagahkan jgk utk bertahan dan habiskan nyanyian.. mmg suara clah pon all out lahhh.. pedih
tgn.. huh!! mmg time fitness dgn komander tu,, knuckle tu wjib bg dia.. ada 1 ketika tu,
dia bawak kitaorg pegi pantai,. kat depan u tu jer.. then smpai je kt sana, bru kitaorg
perasan yg kotak first aid tertinggal.. kotak first aid tu kitaowg kena bwk ke mana2 je kitaowg pegi.. jd bila dah tertinggal tu,, komander pon mrah leee.. dia pon suruh sorang pegi ambik.. yg lain2 tu????? apa lagi??? knuckle laaa.. ats pasir plak tu.. korang nk tw x??
knuckle ats pasir lg skit drpd ats jalan tar tw.. siyes.. bdk laki kt sebelah clah tu sampai
menyumpah-nyumpah dahh.. "klau aku dpt komander nie kt luar,, aku bunuh2 kau"!! mcm tu la ayt yg kluar dari mulut dia smbil nk menitiskan air mata plak tu..bk dungun tw.. bkn bk chendering.. then masa tu loqman cuba bg kata2 semangat kt dia.."sabar2.. kita boleh buat"..
clah pon kesian jgk tgk dia sbb dia tu gemuk,, mesti la xlarat sgt nk tahan tu..

plg best adalah msa kwad perhubungan.. clah digandingkan bersama sorang bk dungun.. laki
tw.. nama dia aril.. dia adalah pemenang bg anugerah ic platun terbaik utk platun clah.. platun 2..and clah berdiri btul2 belakang dia masa passing out sbb clah centre..
oh yaa, msa ujian bertulis pon clah semeja dgn dia tw..then,, msa hari cabut undi utk ujian
'mengajar skuad',clah dpt 'hormat kekiri semasa berjalan'.. dia pon dpt tu jgk..so, kitaowg berlatih bersama laa.. asal kerap bersama dia nie??? ntahhh.. tanpa dirancang tw,, clah pon xpenah borak2 ngan dia melainkan hal kwad dan hal2 yg sewaktu denganya.. huhuhu..

eh2..? td clah nk citer psl kwad perhubungan kan??? asal citer sal aril lak nie?? ahaks..
ok2,, masa kwad perhubungan tu,, clah dgn aril,, masa tgh2 kwd tu, ada ke ptut dia suh clah buat pt10??? nie test suara laa bkn time utk mendera or fitness okkee?? hahaha... plg kelakar msa buat kwad perhubungan dlam group.. actually, bdk2 nie sma2 nk kenakan group msing2.. mcm2 diorang suh buat pastu buat2 srius plak tu.. marah2 then gelak.. then marah blik.. eeiii.. action je lebih!!!
"dalam baris jgan gelak"!!uhuks.. $_$

ada 1 moment yg klakar, yg nie bkn platun clah tp platun lain.. masa ambik ujian utk megawadkan skuad, dlm ujian tu,, ada markah utk menegur skuad.. cth, "kaki rpt,tgn rpt,bukak dada,kepala languk," dan time nk jalan plak.. "tgn paras, kaki pacak.." nak dijadikan citer, sorang bk dari dungun blh plak tersilap sebut, "tgn pacak, kaki paras" then, skuad pon gelak laa,, pastu dia marah, "dalam baris jgn gelak"... kah,.. kah.. kah...ape daa..

1 sweet moment yg clah igt adalah saat nak smbut besday kwn baik clah, mimi.. mimi nie classmate clah tau..untung laa dpt smbut besday kt libk.. terharu clah..jeles pon ada.. tu smua komander yg rancng tw.. hmmm...

klau wktu mlm plak, pling best adalah masa sesi ceramah bersama bomba.. belajar cra2 mengusung mangsa yg lemah.. clah pon volunteer jd mangsa utk demo tw.. herrrmm.. msa belajar kompas adalah yg plg ngantok..belajar peta ok la ckit..bab kata aliff, "aku lebih rela kwad di tgh panas berbanding dgr ceramah sambil tersengguk-sengguk"

kenangan yg plg buruk adalah.. mndi air sampah!!! uweerrrkk!! betul ke asilah nie???? x betul apa nyeerr?? kitaorag disimbah dgan air sampah tw x??? bkn air jeerr,, smpah pon ade sekali leerr.. nk termuntah ase..abis full u clah bau smpah.. uhukss.. cik daus pon kene jgk.. hahaha.. amboi.. gelak yeerrr??? ampun cik daus.. hehehe.. mmg bruk giler!!! ngeri bila ingat kembali..busuk!!!

tu je lah moment yg sempat clah share, yg mnis, rsa nk lg..yg phit, ckuplah merasa sekali.. hehehe ..tp,, smua kepahitan dan kesakitan tu hilang dengan sekelip mata apabila kitaorg dpt pgkat sebagai komander rendah muda.. sayu sgt rsa bila tiba hari passing out tu.. clah rsa mcm nk menitiskan air mata saat tuan rektor pakaikan pangkat kat bahu clah.. rasa berbaloi 12 hari kt UiTM Dungun tuu..puas hati sgt2..yeay!! dah jd komander!! hehehe...^_^  alhamdulillah....
>KOMANDER RENDAH MUDA ASILAH<
 

1 comment:

Mohd Rafiq said...

Serieslha air smpah ?